För att kunna svara på frågan om vem som gör en skogsbruksplan kan det vara bra att förklara skillnader mellan olika typer av skogsbruksplaner.
För att kunna svara på frågan om vem som gör en skogsbruksplan kan det vara bra att förklara skillnader mellan olika typer av skogsbruksplaner.
1. Skogsöversikt
En skogsöversikt är en plan automatiskt genererad av en algoritm utifrån öppna datakällor. Planen kan ge en god överblick om man inte har en skogsbruksplan sedan tidigare men innehåller stora osäkerheter, framförallt vad gäller trädslag, tillväxt och lämpliga åtgärder.
Eftersom naturvärden och fornminnen inte är kontrollerade på plats i skogen kan man inte certifiera sitt skogsinnehav med den här typen av skogsbruksplan.
2. Skogsbruksplan
En skogsbruksplan i strikt mening var tidigare en plan som enbart tog hänsyn till virkesproduktion och åtgärderna i skogen. Den missade helt enkelt att ta hänsyn till andra värden i skogen. Skogsstyrelsen införde därför något som kallades Grön skogsbruksplan (se nästa stycke) i samband med den nya skogsvårdslagen 1994.
3. Grön skogsbruksplan
Idag är de allra flesta skogsbruksplaner som görs så kallade gröna skogsbruksplaner. Med detta menas att planen innehåller avdelningar som sköts för annat ändamål än virkesproduktion. Idag är begreppet grön skogsbruksplan också synonymt med att planen är framtagen så att skogsägaren kan certifiera sitt skogsbruk om denne vill det.
För att planen ska leva upp till certifieringens standarder krävs att alla avdelningar är besökta av en auktoriserad och utbildad person.
4. Skogsvårdsplan
Skogsplan mm. Ibland använder företag andra begrepp om skogsbruksplanen. Det man oftast avser är en grön skogsbruksplan.
Vem gör planen?
Vem som helst kan skapa en skogsbruksplan. Om skogsbruksplanen däremot ska användas i certifieringen behöver den vara kvalitetssäkrad på plats i skogen.
Neutralitet vid värdering
Det behövs också en del utrustning och tekniska hjälpmedel som kan vara dyra i inköp för att göra bra uppskattningar. Om skogsbruksplanen används i fastighetsförsäljning är det också lagstiftat att den som gör skogsbruksplanen måste vara en neutral part i fastighetsaffären, så att risken för att värdena i planen är överdrivna minimeras.
Viktigt med kunskap
En viktig del i att skapa en skogsbruksplan är att få ett utomstående perspektiv på sitt skogsbruk. Av dessa anledningar görs skogsbruksplanen oftast av en skogs- eller biologiutbildad person, en så kallas skogsbruksplanläggare.
En skogsbruksplanläggare (eller kort och gott planläggare) behöver löpande gå kurser och utbildningar för att få göra skogsbruksplaner som kan användas för certifiering.
För skogsbolag med flera anställda som vill kunna jobba obegränsat med digitala skogsbruksplaner.
Skräddarsydda lösningar för riktigt stora organisationer med många användare med varierande behov.
Planläggare
Virkesköpare
Förvaltare
Rådgivare
Mäklare & Bank
Privatperson